Welkom op Parts2Print.nl Logo Parts2Print


Logo Parts2Print

3D Printen

3D printen bij Parts2Print


Twee printkoppen

Bij Parts2Print in Haaksbergen staat een printer van het type FDM (Fused Deposition Modeling). Met deze techniek wordt het te printen materiaal gesmolten en door middel van een spuitmond-extruder op het bed aangebracht. De printer legt dan een lijn van kunststof neer en met het bewegen van de extruder en/of het bed kan de gewenste vorm gemaakt worden. Door gebruik te maken van een tweede spuitmond-extruder is het mogelijk om met twee kleuren te werken of ondersteuningsmateriaal te gebruiken. Dit ondersteuningsmateriaal is later weer te verwijderen. Hiermee kunnen complexe vormen gemaakt worden met bijvoorbeeld holtes in een onderdeel waar men met frezen en draaien niet bij kan komen.


Voordelen van 3D printen


Een 3D printer is zeer geschikt voor het maken van prototypes. Omdat een 3D printer ook met een verscheidenheid aan kunststoffen kan printen, kan hetzelfde materiaal gebruikt worden dat voor het uiteindelijke product moet worden gebruikt. Zo is een volledig product te beoordelen zonder dat er een dure spuitgietmal gemaakt moet worden.

Ook functionele onderdelen kunnen tegenwoordig gemaakt worden met een 3D printer. Er is een materiaal dat met carbonvezel versterkt is en hier kan dus een constructiedeel mee gemaakt worden. Met nylon kan glijlagerdelen gemaakt worden vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt van nylon. Omdat we in deze gevallen niet met een staf-maat zitten van het materiaal kan er makkelijk bijvoorbeeld een extra lipje of bevestigingsoog aan gemaakt worden zonder heel veel extra kosten.


Toekomst

Engineering

Het 3D printen heeft de afgelopen tijd grote sprongen genomen door allerlei materialen die te printen zijn. Maar hiermee is het nog niet afgelopen. Momenteel zijn er ontwikkelingen gaande dat er met een FDM-printer metaal geprint kan worden. Op de afbeelding links is boven het geprinte deel te zien en onder is het product klaar.

Parts2Print houdt deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten en ziet hiermee mogelijkheden om zo een bredere markt te bedienen.